ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2020
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2020
  • © Latvijos universitetas, 2002-2020
Straipsnis
SVEIKATOS PRIEŽIŪROS TECHNOLOGIJŲ VERTINIMO METODŲ PRITAIKYMAS LABORATORINES TECHNOLOGIJAS APIMANČIŲ PROCESŲ EKONOMINIAME KIEKYBINIAME VERTINIME
Martin Zavadil, Vladimir Rogalewicz, Anna Vaclavikova, Beata Gavurova, Svitlana Bilan

SANTRAUKA.  Šio tyrimo tikslas yra išanalizuoti atrinktų sveikatos priežiūros technologijų vertinimo (SPTV) metodų pritaikymo galimybes medicininiams įrenginiams, skirtiems atlikti paciento medicininės priežiūros vietos tyrimą (angl. POCT), norint apskaičiuoti gliukozės kiekį kraujyje ir įvertinti tyrimų svarbą sprendimų priėmimo procesui ligoninėse. Buvo ištirtos POCT gliukozės kiekio kraujyje matavimo technologijos finansavimo galimybės. Pirmiausia buvo atlikta kainos mažinimo analizė, lyginant reagentų nuomą ir tiesioginį šių prietaisų pirkimą Prahoje, Motol universitetinėje ligoninėje. Buvo surinkti duomenys apie 69 gliukozės kiekį kraujyje matuojančių prietaisų viešąjį pirkimą ir vartojimą nuo 2015 m. iki 2019 m. vidurio. Tais atvejais, kai prietaisai buvo perkami tiesiogiai, minėti duomenys buvo lyginami su sumodeliuotais duomenimis. Tyrimas parodė, kad reagentų nuoma yra ekonomiškai palankesnė: ketverių metų išlaikymo kaina yra mažesnė iki pusantro milijono Čekijos kronų. Be to, buvo pasitelktas daugiakriterinės sprendimų analizės (angl. MCDA) metodas TOPSIS, siekiant palyginti gliukozės kiekio kraujyje tyrimą naudojantis POCT ir centrinėmis laboratorijomis. POCT pasirodė esąs patogesnis, ypač dėl daug trumpesnės trukmės. Šiais rezultatais galima remtis siekiant paskatinti laboratorinių technologijų naudojimą ir viešąjį pirkimą pasirinktoje ligoninėje. Vertinant makroekonominiu požiūriu, rezultatai suteikia naudingos informacijos sveikatos politikos formuotojams, sveikatos sistemų tyrėjams, regiono pareigūnams ir reguliavimo bei stabilizavimo mechanizmams sveikatos sistemose.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: SPTV, ekonominis efektyvumas, gliukozės kiekio kraujyje matavimas, POCT, reagentų nuoma, daugiatikslių sprendimų priėmimo metodai, TOPSIS.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
MuitinÄ—s g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict