ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2019
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2019
  • © Latvijos universitetas, 2002-2019
Straipsnis
KINIJOS PASLAUGŲ EKSPORTO PRIDĖTINĖS VERTĖS DALIES IŠ JAV, JAPONIJOS IR ES ANALIZĖ: KINIJOS PASLAUGŲ PREKYBOS ATVEJO ANALIZĖ
Yuegang Chen, Tingyue Kan, Yan Wu, Xiaosong Zheng

SANTRAUKA.  Sujungus PSPL lenteles ir Kohlrausch-Williams-Watts metodą, šiame darbe matuojama Kinijos teikiamų paslaugų pridėtinės vertės dalis iš JAV, Japonijos ir ES šaltinių, Kinijos PVG dalyvavimo indeksas ir padėties indeksas, siekiant išanalizuoti Kinijos paslaugų plėtros PVG situaciją, ypač jos sąveiką su Amerika, Japonija ir ES. Pagrindiniai gauti rezultatai yra šie: nors bendras Kinijos paslaugų pridėtinės vertės mastas sparčiai didėja, tačiau vis dar yra mažesnis nei JAV, Japonijos ar ES bei taip pat yra veikiamas pasaulio ekonomikos. Kinijos paslaugų sektoriaus padėtis ir toliau gerėja, o varomąją jėgą daugiausia sudaro tobulėjančių pramonės šakų augimas. Kinijos paslaugos yra įvairesnės ir perspektyvesnės. Prekyba paslaugomis tarp Kinijos ir JAV, Japonijos, ES yra glaudžiai susijusi, tačiau Kinijos pridėtinės vertės šaltiniai įgauna diversifikacijos tendenciją. Užsienyje žinioms imlių paslaugų pramonės dalis yra didesnė nei daug darbo reikalaujančių ir kapitalui imlių pramonės šakų. Paminėtinas ir nevienodumas tarp skirtingų sektorių bei jų kilmės šalių, kurios atitinka kiekvienos šalies santykinius pranašumus.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: paslaugų prekyba, pasaulinė vertės grandinė (PVG), pasaulinės sąnaudų-produkcijos lentelės (PSPL), pridėtinė vertė eksportuojant.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
MuitinÄ—s g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict