ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2023
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2023
  • © Latvijos universitetas, 2002-2023
Straipsnis

PASKIRSTYMO TEISINGUMO LOGIKA, KURIA GRINDŽIAMAS VOKIETIJOS PRIVALOMOJO SVEIKATOS DRAUDIMO SKATINIMO MECHANIZMAS SKIRSTANT MEDICINOS IR SVEIKATOS IŠTEKLIUS
Yingnan Bi, Yu-an Liu

SANTRAUKA:  Paskatų mechanizmas yra imperatyvus Vokietijos privalomojo sveikatos draudimo sistemos struktūros elementas. Nuo pat jo įvedimo mokslinis tiriamasis darbas, susijęs su paskatų mechanizmu, buvo sutelktas į politikos poveikio analizę, bet nedaug mokslininkų ištyrė jo įvedimo logiką. Todėl šiame tyrime nustatomas paskatų mechanizmo formulavimo ir plėtros kelias taikant dokumentų analizę, siekiant išnagrinėti daugybę teisinių ir reguliavimo dokumentų, susijusių su paskatų nustatymu. Po to, kai jis atsirado 1970-ųjų pabaigoje ir buvo nuolat tobulinamas maždaug 50 metų, pasiūlytas paskatų mechanizmas buvo pritaikytas siekiant užbaigti visą struktūrą, kurią sudaro dvi pagrindinės skatinimo schemos, būtent individualizuota ir universali. Be to, šiame moksliniame darbe pateikiamas aiškinamasis modelis, kuriame vaizduojamas minėtas susiejimo vaidmuo, susijęs su paskatų mechanizmu. Taikydami hiperbolinį matematinį modelį autoriai paaiškina, kaip paskatos bendradarbiauja siejant klinikines paslaugas su sveikatos stiprinimo ir ligų prevencijos paslaugomis. Atitinkamai ši sistema skatina aktyvų sveikatos elgesio siekimą, kad padidintų tiek apdraustų asmenų, tiek kitų sveikatos kūrimo dalyvių norą naudotis visuomenės sveikatos paslaugomis. Tyrime prieita prie išvados, kad skatinimo mechanizmo struktūra yra skirta pagerinti sveikatos lygį didinant žmonių supratimą apie jų atsakomybę bendrai kuriant sveikatos vertę ir atvirkštinį sveikatos ir medicinos paslaugų išteklių paskirstymą panaudojimo požiūriu. Tuo remiantis šį mechanizmą galima pavadinti išskirtine priemone sveikatos išteklių paskirstymui stiprinti.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: visuotinis gerovės paskirstymas; paskatų mechanizmas; sveikatos vertės bendras kūrimas; sveikatos išteklių paskirstymas.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
Muitinės g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict