ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2023
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2023
  • © Latvijos universitetas, 2002-2023
Straipsnis

DARBUOTOJŲ ICT SAVIVEIKSMINGUMAS IR NEAPIBRĖŽTUMAS SKAITMENINĖS TRANSFORMACIJOS KONTEKSTE: TRIJŲ KARTŲ KOHORTŲ PERSPEKTYVA
Ludvík Eger, Lenka Komárková, Dana Egerová

SANTRAUKA:  Skaitmeninė transformacija (angl. DT) yra didelis iššūkis ne tik atskiroms įmonėms ir kitoms institucijoms, bet ir nacionalinei ekonomikai. Šis tyrimas prisideda prie nuodugnesnio skaitmeninės transformacijos supratimo, sutelkiamas dėmesys į žmogiškąją šio reiškinio pusę ir pateikiama įžvalgų apie tai, kaip darbuotojai suvokia su DT susijusį neapibrėžtumą ir galimybes. Ypatingas dėmesys skiriamas kartų kohortų perspektyvoms. Teorinė sistema grindžiama komunikacijos ir neapibrėžtumo valdymo bei kartų kohortų teorijomis. Per nacionalinę internetinę svetainę buvo atlikta 1000 respondentų anketinė apklausa. Taikant statistinį tiesinį modeliavimą buvo patikrinta informacinių ir ryšių technologijų (angl. ICT) saviveiksmingumo priklausomybė nuo kartos, darbuotojų DT neapibrėžtumo priklausomybė nuo ICT saviveiksmingumo ir kartos, taip pat darbuotojų suvoktų DT galimybių priklausomybė nuo jų DT neapibrėžtumo ir kartos. Rezultatai rodo, kad skirtumai tarp kartų, išskyrus ICT saviveiksmingumą, nyksta. Be to, išvados rodo išsilavinimo įtaką ICT saviveiksmingumui, lyties ir darbo pobūdžio įtaką darbuotojų ICT saviveiksmingumui ir suvoktoms galimybėms bei ekonomikos sektoriaus įtaką neapibrėžtumui ir suvoktoms galimybėms. Šis tyrimas suteikia naudingos informacijos darbdaviams, kad jie galėtų įgyvendinti tinkamas žmogiškųjų išteklių valdymo strategijas sėkmingai DT.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: skaitmeninė transformacija; ICT saviveiksmingumas; neapibrėžtumo valdymo teorija; kartų kohortos perspektyva.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
Muitinės g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict