ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2023
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2023
  • © Latvijos universitetas, 2002-2023
Straipsnis

AR VIEŠOJO VALDYMO KOKYBĖ NAUDINGA EUROPOS SĄJUNGOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS SISTEMOMS? SVEIKATOS FINANSAVIMO TARPININKAVIMO VAIDMUO
Alexandra-Mădălina Țăran, Grațiela-Georgiana Noja, Marilen-Gabriel Pirtea

SANTRAUKA:  Straipsnyje gilinamasi į viešojo valdymo, sveikatos finansavimo ir asmens gerovės pagrindus Europos Sąjungos lygmeniu. Buvo naudojamas nuosaikus tarpininkavimas, siekiant užfiksuoti sąlyginį netiesioginį sveikatos finansavimo poveikį. Sukurti du metodai "iš viršaus į apačią" siekiant ištirti gero valdymo poveikį sveikatos būklei. Pirmuoju metodu buvo įvertintas kokybiškų viešojo valdymo įgaliojimų poveikis sveikatos būklės sąlygoms. Antruoju požiūriu buvo siekiama nustatyti tinkamiausią būdą pagerinti geresnę ES piliečių sveikatą užtikrinant gerą valdymą ir tarpininkavimo poveikį, susijusį su finansavimo lygiais. Šiame tyrime struktūrinis lygčių modeliavimas ir patikima regresija su Huberiu ir dvisvorio iteracijomis naudojami kaip pažangios ekonometrinės procedūros, taikomos duomenų rinkiniui, apimančiam 27 ES valstybes nares 2010-2021 m. laikotarpiu. Pagrindinės išvados rodo, kad geresnis viešasis valdymas ir sveikatos finansavimas lemia geresnius ES piliečių sveikatos rezultatus.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: viešasis valdymas; sveikatos sistema; sveikatos išlaidos; gerovė; struktūrinių lygčių modeliavimas.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
Muitinės g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict