ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2022
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2022
  • © Latvijos universitetas, 2002-2022
Straipsnis
STABILIZATORIUS AR KATALIZATORIUS? KAIP EKOLOGIŠKŲ TECHNOLOGIJŲ INOVACIJOS VEIKIA AKCIJŲ KAINŲ KRITIMO RIZIKĄ: ANALIZĖ, PAGRĮSTA PATENTŲ KIEKIU IR KOKYBE
Ge-zhi Wu, Da-ming You

SANTRAUKA.  Siekdami ištirti ryšį tarp įmonių ekologiškų technologinių inovacijų ir akcijų kainų kritimo rizikos, pirmą kartą išanalizuoti Kinijos bendrovių 2008-2018 m. duomenys ir sukurti įmonių ekologiškų technologijų inovacijų kiekybės ir kokybės rodikliai. Nustatyta, kad ekologiškų technologijų inovacijų kiekybinis rodiklis nėra susijęs su akcijų kainų mažėjimo rizika, o ekologiškų technologijų inovacijų kokybės rodiklį neigiamai veikia akcijų kainų kritimo rizika. Atsižvelgiant į Kinijos akcijų rinkos iškraipymus verta atkreipti dėmesį į ekologiškų technologijų inovacijų kokybės svarbą nustatant akcijų rinkos griūties riziką. Toliau taikytas "skirtumų skirtumo" (angl. difference in differences) metodas siekiant panaudoti išorinio sukrėtimo politikos poveikį ekologiškų technologijų inovacijoms ir taip išspręsti endogeniškumo problemą. Pagrindiniai mokslinių tyrimų rezultatai išlaikė tam tikrus tvirtumo testus. Be to, nustatyta, kad neigiama koreliacija tarp ekologiškų technologijų inovacijų kokybės ir akcijų kainų kritimo rizikos daugiausia pasižymi nevalstybinės įmonės, o valstybinėse įmonėse ekologiškų technologijų inovacijų kokybė ir akcijų kainų kritimo rizika yra teigiama ir nereikšminga. Galiausiai nustatyta, kad į akcijų biržos prekybos sąrašus įtrauktų bendrovių neigiamų naujienų kiekis atliko tarpinį vaidmenį tarp ekologiškų technologijų inovacijų kokybės ir akcijų kainų kritimo rizikos. Tiksliau tariant, ekologiškų technologijų inovacijų kokybė teigiamai koreliuoja su neigiamomis biržinių bendrovių naujienomis, o neigiamos biržinių bendrovių naujienos savo ruožtu neigiamai koreliuoja su akcijų kainų kritimo rizika.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: akcijų rinkos griūties rizika; ekologiškų inovacijų kiekis; ekologiškų inovacijų kokybė; įmonių nuosavybė; žiniasklaida.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
MuitinÄ—s g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict