ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2022
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2022
  • © Latvijos universitetas, 2002-2022
Straipsnis
MOTYVACIJOS POŽYMIAI IR VEIKSNIAI, LEMIANTYS BŪSIMŲ TARPVALSTYBINIŲ SUSIJUNGIMŲ IR ĮSIGIJIMŲ ĮGYVENDINIMĄ JŲ TARPUSAVIO SĄSAJŲ IR VERSLO TVARUMO KONTEKSTE
Jaroslava Heckova, Beáta Gavurová, Zuzana Birknerova, Alexandra Chapčáková, Lucia Zbihlejova

SANTRAUKA.  Kapitalo perskirstymas ir konkurencinio pranašumo didinimas įgyvendinant tarpvalstybinius susijungimus ir įsigijimus yra vienas iš pagrindinių pasaulinių reiškinių. Šie procesai yra svarbus ekonominės veiklos ir kapitalo rinkų plėtros rodiklis. Šio darbo tikslas - apibūdinti tarpvalstybinių susijungimų ir įsigijimų motyvacijos požymių suvokimo sąsajas taikant "M&A" (angl. Motivation Attributes of Cross-Border Mergers and Acquisitions) metodiką ir nurodytus veiksnius, nustatytus taikant "AFM&A" (angl. Attributes of Future Mergers and Acquisitions) metodiką. Analizė atlikta remiantis 165 įmonių duomenimis. Atlikta šešių motyvacinių požymių kontekstinė analizė: augimo pagreičio, sinergetinių požymių panaudojimo, asmeninio tikslo ir vizijos pasiekimo, produkto ir paslaugos išplėtimo, išlaidų taupymo ir pajėgumų didinimo; taip pat trijų būsimų susijungimų ir įsigijimų proceso suvokimo veiksnių: tikslų, rūpesčių ir priežasčių. Koreliacijos analizė patvirtino keletą statistiškai reikšmingų sąsajų tarp susijungimų ir įsigijimų motyvacijos požymių vertinimo ir būsimų tarpvalstybinių susijungimų ir įsigijimų įgyvendinimo veiksnių vertinimo. Kalbant apie mokslinių tyrimų apribojimus ir ateities tyrimus, labai svarbu pabrėžti tai, kaip svarbu, kad šis klausimas būtų visapusiškai ir tarpdalykiškai išnagrinėtas. Tuo pat metu reikėtų atkreipti dėmesį į socialinių, kultūrinių ir pasaulinių veiksnių, darančių įtaką tarpvalstybinių susijungimų ir įsigijimų procesams, poveikį.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: tarpvalstybinis susijungimas; tarpvalstybinis įsigijimas; motyvacijos požymiai; būsimas tarpvalstybinis susijungimas ir įsigijimas; tvarus verslas.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
MuitinÄ—s g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict