ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2021
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2021
  • © Latvijos universitetas, 2002-2021
Straipsnis
NUO VISUOMENĖS PATALKOS PER DALIJIMOSI EKONOMIKĄ IKI PLATFORMŲ EKONOMIKOS: SKAITMENINIŲ PLATFORMŲ SUVOKIMO IR APIBRĖŽIMO POKYČIAI
Szymon Mazurek

SANTRAUKA.  Straipsnyje aprašomi šio reiškinio suvokimo ir apibrėžimo pokyčiai, atsiskleidžiantys per tokias frazes kaip grįžtamosios rinkos, bendradarbiaujamoji ekonomika, dalijimosi ekonomika, platformų ekonomika, platformizacija, uberizacija ir užduotimis grindžiama ekonomika. Pasitelkus literatūros apžvalgą ir bibliografinių duomenų analizę (ištyrus mokslo publikacijų pavadinimuose ir santraukose paminėtų frazių populiarumą ir priskyrus juos mokslinių tyrimų kategorijoms), nustatyti pagrindiniai skaitmeninių platformų aprašymuose vartojami terminai (40 frazių, suskirstytų į septynias grupes), apibūdinti jų populiarumo pokyčiai per tam tikrą laikotarpį (nuo 1997 m.), nustatyti susiję semantiniai kontekstai (išanalizavus 43 mokslinių publikacijų kategorijas) ir aprašytos jų apibrėžimo problemos. Atlikto tyrimo rezultatai patvirtino, kad egzistuoja penkios pagrindinės skaitmeninių platformų tyrimų perspektyvos (techninė, mikroekonominė, verslo, ekologinė ekonominė ir socialinė reguliavimo), taip pat vyraujanti terminologija. Dėl apibrėžimų neatitikimų ir istorinių pokyčių pačioje temoje buvo neįmanoma nustatyti tikslių atskirų terminų sričių ribų. Tai kartais gali sukelti sumaištį ir apsunkinti šios svarstomos problemos suvokimą. Tikimasi, kad šiame straipsnyje pateikti svarstymai bus naudingi visiems, susidomėjusiems šio reiškinio, turinčio daug pavadinimų, tyrimais. Galiausiai verta pabrėžti, kad skaitmeninių platformų reiškinys yra daugiadalykis ir tarpdalykis, o tai iš dalies gali pateisinti terminologinę painiavą. Tai tapo naujove, kuri pakeitė (ir toliau keičia) daugelio visuomenės institucijų veikimą.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: sutelktinis finansavimas, dalijimosi ekonomika, darbo ekonomika, dvipusės platformos, skaitmeninės platformos.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
MuitinÄ—s g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict