ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2020
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2020
  • © Latvijos universitetas, 2002-2020
Straipsnis
TARPTAUTINĖS PREKYBOS MODELIO LICENCIJAVIMO STRATEGIJA IR TARIFŲ POLITIKA BEI UŽSIENIO ŠALIŲ STAKELBERGO LYDERYSTĖS MODELIS
Le Yang, Qingyou Yan, Tomas Baležentis, Ming Li

SANTRAUKA.  Straipsnyje formuluojamas tarptautinės dipolinės prekybos modelis, skirtas ištirti dviejų dalių tarifo licencijavimo strategiją pirmaujančiai užsienio įmonei. Nustatyta, kad optimalioji licencijavimo sutartis apima tik autorinį atlyginimą, nuo kurio nuskaičiuojamų mokesčių suma yra didesnė už žemų tarifų normą, kadangi ji apima tik aukštos tarifų normos fiksuotą mokestį; kaip ir tarpinė tarifų norma, apimanti tiek fiksuotą mokestį, tiek ir autorinį atlyginimą. Šie rezultatai reiškia, kad būtent tarifai taps efektyviu politikos instrumentu, kuriuo vidaus valdža gali manipuliuoti, norėdama paveikti pirmaujančių užsienio įmonių licencijavimo strategiją, siekdama įgyvendinti įvairius tikslus. Remiantis tuo, galima daryti išvadą, kad, žvelgiant iš vidaus valdžios perspektyvos, taip pat optimalaus tarifų normos pasirinkimo aspektu, tarp vartotojų gerovės ir visapusės socialinės gerovės visada vyraus konfliktas.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: technologijų licencijavimas, dviejų dalių tarifų sutartis, fiksuotas mokestis, autorinis atlyginimas, Stakelbergo konkurencija, tarifų politika.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
MuitinÄ—s g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict