ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2016
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2016
  • © Latvijos universitetas, 2002-2016
Straipsnis
EKONOMINĖS VEIKLOS VIETA POKOMUNISTINIAME MIESTE: DVIDEŠIMT METŲ TRUKĘ ŽEMĖS NAUDOJIMO POKYČIAI OSTRAVOS METROPOLINĖJE ZONOJE (ČEKIJA)
Jana Nekolova, Oldřich Hajek, Jiři Novosak

SANTRAUKA. Pokomunistiniuose Čekijos miestuose dvidešimtį metų trukę pertvarkos procesai pakeitė ir ekonominės veiklos vietą. Kai kurios vietos prarado savo funkciją, kitos buvo pertvarkytos ar naujai įkurtos. Konkrečiai vietai būdingi veiksniai buvo labai svarbūs siekiant kai kurias iš jų sėkmingai pritaikyti naudoti. Straipsnyje tiriamos XXI a. 1-ojo dešimtmečio pabaigos laikotarpio sąsajos tarp pasirinktų teoriškai pagrįstų konkrečiai vietai būdingų veiksnių ir keturių žemės sklypų tipų, t. y. apleistų sklypų, stabilių sklypų, pertvarkytų sklypų ir žaliosiose zonose naujai įkurtų sklypų Ostravos metropolinėje zonoje. Rezultatai rodo, kad nuosavybės struktūra, transporto pasiekiamumas ir grėsmė aplinkai buvo statistiškai svarbūs veiksniai, nulėmę šių keturių sklypų tipų skirtingumą. Paaiškėjo, kad kiti trys konkrečiai vietai būdingi veiksniai nebuvo statistiškai svarbūs. Šios sąsajos plačiau apžvelgtos taikant sprendimo taisykles, nustatytas taikant apytikslių aibių metodą (angl. rough-set method). Atskleidus konkrečiai vietai būdingų veiksnių kombinacijas, priskiriančias vietas vienam iš keturių minėtų tipų, sukurta pasirinktos zonos sklypų tipologija. Pripažinta, kad, kalbant apie apleistus žemės sklypus, nėra vieno visiems tinkamo sprendimo, nes tam tikri jų tipai turi tik jiems būdingų bruožų. Be to, apleisti žemės sklypai ir žaliosiose zonose naujai įkurti žemės sklypai labai skiriasi. Tai rodo, kad yra du rinkos sektoriai.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: apleistų žemės sklypų pertvarkymas, žaliosiose zonose naujai įkurti žemės sklypai, ekonominės veiklos vieta, apytikslių aibių metodas, Ostravos metropolinė zona.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
MuitinÄ—s g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict