Verslo ir ekonomikos
transformacijos
- © Vilniaus universitetas, 2002-2013
- © Brno technologijos universitetas, 2002-2013
- © Latvijos universitetas, 2002-2013
Straipsnis
NAUJOVĖS IR KITI ESTIJOS MAISTO GAMYBOS PRAMONĖS PLĖTROS IŠŠŪKIAI
Tonu Roolaht
SANTRAUKA. Maisto gamybos pramonė sudaro vieną iš pačių svarbiausių Estijos pramonės pošakių. Mėsos, pieno ir duonos pramonės esminis bruožas yra joje veikiančios kelios stambios įmonės ir daug smulkių įmonių. Šio straipsnio tikslas yra nurodyti pagrindinius plėtros iššūkius, su kuriais susiduria Estijos maisto gamybos pramonė, atsižvelgiant į didelėse ir mežose įmonėse vykstančius novatoriškus procesus. Estijos maisto gamybos pramonės šakos sėkmingai investavo į pagrindines procesų ir produktų naujoves. Šie pokyčiai leido pasiūlyti aukštos kokybės pakuotes ir įvairių produktų, kurie skiriasi savo pakuotės dydžiu, skoniu ir paruošimu vartoti. Dėl naujovių taip pat pagerėjo maisto sauga ir sudėtis, maistinė vertė; taip pat buvo pasiūlyta daugiau efektyvių būdų, kaip patiekti skirtingus produktus. Pagrindinė pošakiuose pastebima tendencija yra skirti didesnį dėmesį bendrovėms, siekiant atsilaikyti prieš ūkininkų ir mažmenininkų patiriamą spaudimą. Maisto gamintojai bendradarbiauja tiekdami maistą, iš kurio mokykloje gaminami patiekalai. Sektoriaus eksportas patyrė nuosmukį, o tai rodo, kad ieškoma stabilesnių tikslinių rinkų. Visi šie klausimai - produkto ir proceso kokybė, ekonominis efektyvumas, diferenciacija, gamybos koncentracija, eksporto palengvinimas - ir ateityje bus traktuojami kaip pagrindiniai plėtros uždaviniai, kuriuos reikės labiau integruoti.
REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: naujovių įdiegimas, plėtra, maisto gamyba, pramonės tyrimas, Estija.