ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2012
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2012
  • © Latvijos universitetas, 2002-2012
Straipsnis
Realių verslo ciklo modelių išbandymas Ispanijos ekonomikoje
Jakub Gazda

SANTRAUKA. Pagal realaus verslo ciklo teoriją (RVCT), ekonominis modeliavimas yra dominuojantis požiūris naujojoje klasikinėje makroekonomikoje (NKM). Pirminėje versijoje šis modelis buvo paremtas augimo modeliu su neoklasikine gamybos funkcija, kuri yra taikoma tiekimo sutrikimo atvejais. Įtraukiant analizuojantį specialistą, kuris sprendžia apie darbo sąnaudas bei vartojimą leidžia sukurti modelį, atsižvelgiantį į ekonomikoje pastebimus ciklo svyravimus. Siekiant tai padaryti naudojama daugiapakopė kalibravimo-modeliavimo procedūra.

Darbe pristatomos anksčiau minėtos prielaidos, t.y. realaus verslo ciklo modelis ir papildytas modelis su nedaloma darbo jėgos pasiūla. Jis buvo naudojamas ciklinių svyravimų analizei ir aprašymui Ispanijoje. Analizė apima laikotarpį nuo 1998m. pirmojo ketvirčio iki 2011m. antrojo ketvirčio.

Pagrindinis straipsnio tikslas yra patikrinti dvi teorines struktūras, kylančias iš realaus verslo ciklo: sėklinį modelį, paskelbtą F.E. Kydland ir E.C. Prescott (1982) bei G. Hansen (1985) modelį, kuris plėtojo tyrimą, atliktą F.E. Kydland, E.C. Prescott, J.B. Long ir C.I. Plosser (Long, Plosser, 1983). Pagrindiniai Hansen modelio atnaujinimai, palyginus su ankstesnėmis teorijomis, remiasi darbo rinkos suvokimu.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: moderni verslo ciklo teorija, reali verslo ciklo teorija, nedaloma/daloma darbo rinka.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
Muitinės g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict