ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2012
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2012
  • © Latvijos universitetas, 2002-2012
Straipsnis
Darnaus vystymosi politikos plėtra komūnos savivaldoje
Piotr Bartkowiak

SANTRAUKA. Nei viena valstybė per savo ilgametį vystymąsi negalėtų būti centralizuotai valdoma visuose veiklos lygmenyse. Štai dėl ko kai kurioms valstybės funkcijoms pradėtas taikyti decentralizacijos procesas. Sukurta ir įrengta skyrių su keliomis kompetencijomis tinkamam funkcijų atlikimui. Taip jie tapo centrinės valdžios atstovais. Vis dėlto, genealoginiai šiuolaikinės vietos savivaldos koncepcijos pagrindai, galioję Europoje ir Lenkijoje, gali būti aptikti ir Prancūzų revoliucijos antraštėse.

Rengiant aplinkos išteklių panaudojimo analizę svarbu paminėti, jog augantis atliekų ir teršalų kiekis, kylantis iš žmogaus veiklos, yra toks didelis, jog gamta nebeišgali jų absorbuoti. Yra šie galimi veiksniai, lemiantys tokią situaciją:

  • - Nuolatinis komūnos gyventojų tankumo didėjimas,
  • - Greitesnių ir pažangesnių technologijų paskatinta techninė ir technologinė plėtra, populiacijos sodrinimas, stimuliuojantis gamybos ir tuo pačiu teršalų ir atliekų kiekio augimą,
  • - Didėjantis informatyvumas ir vietinės valdžios reikalavimas vedantis į didesnį susidomėjimą aukštesniais poreikiais (Miłaszewski, Broniewicz, Ejdys 1999, pp.102-103).

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: darnus vystymasis, regioninė valdžia, ekologinė politika.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
Muitinės g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict