ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2012
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2012
  • © Latvijos universitetas, 2002-2012
Straipsnis
R&D (tyrimai ir plėtra) internacionalizacijos veiklų motyvai ir rūšys Lenkijoje - teorija ir praktika
Katarzyna Kozioł-Nadolna, Joanna Wiśniewska

SANTRAUKA. Atsižvelgiant į prekių rinkas, finansų rinkas ar tiesioginį investavimą, R&D veikla turėtų būti reitinguojama tarp tokių procesų kaip internacionalizacija ir globalizacija. Organizuojama tarptautiniu mastu, minima veikla gali remti ekonominius santykius tam tikroje šalyje ir gauti naudos iš siejančių kvalifikacijų su inovacijų galimybėmis pasauliniame lygmenyje. Šie procesai yra suderinti su atvirų inovacijų koncepcija, pagal kurią išorinė aplinka yra inovacijų šaltinis. Dėl tokio požiūrio galima efektyviau ir greičiau kurti inovacijas susiduriant su mažesne rizika.

Tyrimu siekiama identifikuoti tarpvalstybines organizacijas, kurios įsteigė R&D centrus Lenkijoje, norima sužinoti R&D veiklos perkėlimo į Lenkiją motyvus bei jų internacionalizavimo modelius.

R&D internacionalizavimas įgauna didelį mastą šiuose OECD regionuose: JAV, ES ir Japonija. Pataruoju metu vis labiau pastebima tendencija telkti tyrimų ir plėtros veiklą besivystančiose ir besikeičiančiose šalyse (įskaitant Rytų ir Centrinę Europą). Be to, Lenkija pritraukia daugiau investicijų R&D srityje. Lenkijoje atlikto tyrimo duomenimis, identifikuoti 57 tarpvalstybinių korporacijų įkurti R&D centrai. R&D veiklos internacionalizavimas, atliktas Lenkijos įmonių, įgauna tam tikras formas atsižvelgiant į veiklos perkėlimą (vietos standartus taikanti įmonė, vidaus atlikėjas, vietos konstruktorius ir globalinis konstruktorius).

Inovacijų globalizacija yra nustatoma ieškant didesnio veiksmingumo, konkurencingumo ir mažesnių išlaidų visuose naujoviškuose procesuose. Vienas iš sprendimų yra susijęs su inovacinio proceso skaidymu tarp bendrovės filialų ir nepriklausomų vienetų, esančių skirtingose vietose visame pasaulyje.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: R&D veiklos internacionalizavimas, FDI, transnacionalinės korporacijos, Lenkija.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
Muitinės g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict