ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2011
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2011
  • © Latvijos universitetas, 2002-2011
Straipsnis
Apmokestinimas kaip šeimos politikos instrumentas: moterų užimtumo padariniai
Magdalena Rękas

SANTRAUKA. Šeimos įsipareigojimai dažnai tampa našta profesiniame gyvenime, ypatingai moterims. Tai veikia keliais būdais – karjeros vystymas labai trukdo privačiam gyvenimui ir šeimos pareigų atlikimui. Susiduriama su pasirinkimu „karjera ar šeima?”, vis daugiau moterų renkasi karjerą, atidėdamos savo vaisingumo sprendimus. Taigi vis daugiau moterų renkasi darbą, o tai lemia mažesnį gimstamumo (vaisingumo) koeficientą. Tai sudaro neigiamus ilgalaikius padarinius: socialinius, ekonominius ir kultūrinius.

Straipsnyje sprendžiama, ar moterų pasirinkimas tarp šeimos ir profesinio gyvenimo yra paveikti mokesčių reguliavimo pasirinktose EPBO šalyse. Analizė yra paremta gimstamumo ir moterų buvimo darbo rinkoje poveikio diskusija – kaip matyti iš ekonomikos teorijų – patvirtinant Europos Sąjungos moterų darbo ir vaisingumo statistika per 1998-2009 periodą. Aptardamas Lenkijos šeimos politikos mokesčio aspektą, autorė išskiria jo silpnybes ir siūlo pakeitimus, kurie padėtų pataisyti šią situaciją.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: moterų darbo aprūpinimo determinantai, vaisingumo koeficientas, darbo koeficientas, šeimos apmokestinimo modeliai, draugiškos šeimos politikos, Lenkija.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
Muitinės g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict